Tutorial pentru boboci - Primii Pasi

 

Daca ai fost admis la o facultate in Cluj, atunci vei parcurge inevitabil un set de pasi:


Pas 1. Obtinerea vizei de lunga sedere in scop de studii.
Daca ati fost admis la studii in Romania atunci trebuie sa obtineti viza pentru studii in calitate de elev, student, masterand, doctorand sau in cadrul unui program de schimb de elevi.

Atentie pentru studenti: nu aplicati pentru viza de scurta sedere! Aceasta nu va permite sederea in Romania in scop de studii.

Pentru informatii legate de obtinerea vizei in scop de studii, acceseaza aceasta pagina, sau adreseaza-te direct la Secţia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau.


Pas 2. Stabileste-ti din timp data la care vrei sa ajungi in Cluj.

Aceasta data va fi conditionata de urmatorii factori:

  • Data limita pentru care locurile cu studentii admisi trebuie confirmate. Odata ce ai fost admis la o facutlate, va trebui sa confirmi locul. Aceste informatii pot fi gasite pe site-urile universitatilor sau telefonic.
  • Data la care ai obtinut viza de lunga sedere in scop de studii.
  • Data la care se fac cazarile. Pentru studentii basarabeni, se mai fac exceptii. Acestia pot fi cazati la caminele facultatilor mai tarziu, dupa perioada la care s-au terminat cazarile. Te sfatuim sa afli din timp data la care se fac cazarile la institutia de invatamant la care ai fost admis.
  • Data la care a ajuns Ordinul MECI (Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii). Oficial, nici o facultate nu va accepta sa confirmi locul pe care ai fost admis, pana cand nu va primi un Ordin cu lista studentilor straini, admisi in anul respectiv. Acest ordin poate ajunge prea tarziu, studentii fiind nevoiti sa sune personal la Minister si sa solicite trimiterea unui fax cu documentul respectiv catre Oficiile de Relatii cu Strainii de pe langa universitatea la care au fost admisi. Te indrumam sa te interesezi personal, daca institutia de invatamant la care ai fost admis a primit Ordinul MEC. Altfel poti avea surpriza sa mai umbli cateva zile bune pe drumuri, pana cand se clarifica situatia.
  • Pentru a veni la Cluj, iti poti procura din timp bilet, de la Autogarile din Chisinau (Autogara Centrala sau Autogara de Sud). Plecarea catre Cluj se face de la Autogara de Sud. Pentru informatii referitor la Autocarul Chisinau-Cluj, poti accesa aceasta pagina.


Pas 3. Confirmarea locului si inscrierea la facultate.

Este obligatoriu sa iti confirmi locul pe care ai fost admis la facultate, altfel poti avea surpriza ca alt candidat (in ordinea descrescatoare a criteriilor de admitere) sa fie inscris in locul tau. Data limita pentru care studentii admisi trebuie sa confirme inscrierea depinde de la facultate la facultate. Aceste informatii pot fi gasite pe site-urile universitatilor sau telefonic.

 

Pas 4. Cazarea in camine.

Pentru informatii referitor la cazarile in camine poti consulta aceasta pagina.