MultiFest

2015-06-26

multifest

Diversitatea este arta de a gândi împreună

 

,,Diversitatea este arta de gândi independent împreună, spunea M. Forbes, sub această idée s-a desfăsurat si Festivalul Multiculturalitătii ajuns la cea de-a cincea editie, care  a sărbătorit pletitudinea unitătii în diversitate si a diversitătii în unitate. Să ne îmbogătim reciproc prin diversitatea noastră. Festivalul Multiculturalitătii desfăsurat în cadrul ,,Zilele Clujului” a inclus diverse activităti culturale, expozitii de obiecte traditionale, spectacole de cântece si dansuri ale tuturor comunitătilor.

Astfel, membrii comunitătilor  latino-americane, pakistaneze, indiene, africane, arabe, basarabene si-au prezentat cultura si valorile prin dans si cântec. Caravan Multiculturalitătii a mers în Liceul ,,Emil Racovită”, demonstrând că cunoasterea călăuzeste spre unitate, relatând  ce înseamnă adaptarea într-o tară străină, diferenta dintre culture, dar si frumusetea plaiului natal.

Precizăm că, din anul 2003 Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Muncă, Afaceri Sociale si Egalitate de sanse desfăsoară o campanie de informare la nivel european, urmărind integrarea  pe motive etnice, religioase sau de credintă. Campania “Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării” fiind concepută să informeze publicul cu privire la drepturile sale, care sunt garantate de legislatia europeană.

 

,,Biblioteca vie” a fost o adevărată oază de regăsire si cunoastere, oferindu-ne posibilitatea să aflăm povesti de viată ale celor care au venit în România pentru o viată mai bună. Fie că au ales să-si continue studiile sau au decis să trăiască aici definitiv, ,,cărtile” din bibliotecă au impresionat prin privirea lor si atitudinea cu care au reusit să-si formeze identitatea aici, pe pământ românesc. Curajul, initiativa, ambitia au garantat reusita. Dorul de casă ne-a unit pe toti împreună sub aceeasi poveste: Lumea e doar varietate si deosebire, însă si în cadrul deosebirii NOI suntem/ am găsit asemănarea.

 

 Grupul de Initiativă Basarabeană Cluj (GIB Cluj) a răspuns apelului Ligii Apărării Dreptului Omului de a fi parte a Festivalului Multiculturalitătii. ,,Ne caracterizează multiculturalitatea si diversitatea specific zonei în care ne aflăm, chiar dacă  existenţa este una singură, ea poate fi exprimată în diverse forme, spiritul si  integritatea oricum alegem să le exprimăm sunt aceleasi. Participarea basarabenilor în cadrul Festivalului Multiculturalitătii este de a promova cultura si valorile tării în care ne-am născut, chiar dacă sunt plecati”, a declarat Arina Vrabie, presedinte GIB Cluj.

 

Festivalul a fost încheiat cu o Seară culturală de suflet, care a fost mai mult decât oameni care au motivat prin puterea exemplului, dar au demonstrat că fiecare simte câteodată nevoia de validare. Pe ritmuri ale muzicii tuturor comunitătilor existente în Cluj, seara multiculturalitătii a deschis calea spre comunicare si colaborare, si cum nimic nu este întămplător să lăsăm să se întâmple.

După cum nu este libertate fără unire ori fără ordine, la fel nu există unire fără varietate, fără pluralism, fără diversitate.

 

                                                                                                                                          Doina Stina,

 

Coordonator Imagine și PR, GIB Cluj.

Inapoi

Add a comment

*
*
Care este suma lui 6 si 4?*