"100 De Zile"- Stela Popa- Despre revolta din 7 aprilie de la Chişinău!-

2010-02-06

100-zile-Stela-Popa

 100 DE ZILE (Editura Tritonic, Bucureşti) – intră în tipar. În foarte scurt timp vom putea admira cartea în toată greutatea ei. Greutate la figurat dar şi la propriu – are 464 de pagini!

Jurnalista nu deschide prea multe paranteze, doar că, în următoarele săptămâni, vom putea găsi cartea în librăriile din România şi R. Moldova. Nici lansarea de la Bucureşti a cărţii 100 DE ZILE nu va întârzia. Pe 11 februarie va avea loc la lansarea de la librăria Eminescu. Urmează mai apoi un turneu de promovare în ţară, iar la Chişinău lansarea romanului 100 DE ZILE va avea loc în luna martie.

Autoarea mulţumește în mod special dramaturgului şi jurnalistului Constantin Cheianu de la Chişinău şi reputatului politolog român Vladimir Tismăneanu pentru aprecierile pe care le-au făcut pe coperta a IV-a a cărţii.

 

Un mic rezumat al cuprinsului celor ”100 DE ZILE”:

 

Partea I, “Amintiri din trecut” o prezintă pe Roberta Ciugureanu, o tânără din Transnistria, care vine la Chişinău, împreună cu sora sa geamănă, pentru a-şi realiza visele. Absolvă facultatea de Jurnalism şi intră în lumea tumultoasă a presei. Între timp, devine şi lector universitar. Într-un fel, urmează calea părinţilor săi. Roberta provine dintr-o familie de intelectuali de la ţară, chiar din satul de baştină al fostului preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin – comuna Corjova. Ion Ciugureanu, tatăl protagonistei, director al liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, este deţinut pentru omor într-o închisoare din regiune. De fapt, motivul este altul: Ion era directorul singurului liceu românesc de la Tiraspol. După arestarea soţului ei, Viorica Ciugureanu, mama Robertei, profesoară şi ea, se mută la Chişinău, alături de ficele sale, Roberta şi Catinca, şi  cel de-al treilea copil, Dragoş. Chişinăul nu îi primeşte cu pâine şi sare, astfel că Viorica este obligată să plece la muncă peste hotare.

 

Romanul este axat pe traseul Corjova-Chişinău-Bucureşti, derulat prin intermediul personajului principal, Roberta.

 

Pe fundalul tensiunilor politice de la Chişinău, se derulează episoadele sentimentale. Cu o iubire pierdută – David, băiat dintr-o familie avută şi plină de putere din Chişinău, dispărut în condiţii neelucidate, cu o căsătorie eşuată, Serioja Coardă, angajat într-o importantă structură de stat şi alături de un jurnalist de prin părţile Transcarpatiei (Ucraina), marea ei iubire, Roberta trece printr-o adevărată dramă, deopotrivă sentimentală şi politică.

 

Partea a doua – „Coridorul morţii” – surprinde, pentru prima dată într-un volum, perioada protestelor de la Chişinău. De aici încep cele 100 DE ZILE infernale. Personajele cărţii se întâlnesc pe scena revoltei din 7 aprilie de la Chişinău, fiecare cu destinul, miza şi angajarea sa politică: statalişti, pro-ruşi, unionişti, spioni, diversionişti etc. Eliberat din închisorile de la Tiraspol, Ion Ciugureanu intră şi el în scenă. În seara de 7 aprilie 2009, Dragoş, care între timp devine student la Iaşi, este ridicat împreună cu Roberta şi tatăl său din plină stradă şi duşi la comisariatul de poliţie. Cei trei trec prin infernalul „Coridor al Morţii” din subsolurile comuniste de la Chişinău. Pentru Ion, este al doilea „coridor” de acest fel, după Tiraspol. Bătăile crunte, iminenţa morţii şi tentativele de viol asupra Robertei sunt scene şocant redate în carte.

 

Partea a treia – „Un sfârşit e un început” – redă căutările disperate ale Robertei şi Catincăi – Dragoş este dat dispărut -, lupta cu autorităţile şi urmările evenimentelor din 7 aprilie pentru fiecare personaj. Toate firele complicate încep să se deznoade acum. Pe fundalul morţii tatălui său în urma bătăilor din „Coridorul Morţii”, accidentul de maşină care i se pregăteşte complică mult naraţiunea. Roberta, înfuriată şi dezamăgită, ia o decizie radicală în final. Întrebarea este: „Va fi ea oare în stare să ducă la bun sfârşit planul?”

 

Sursa: Blog Stela Popa

 

 

Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 4 si 1.*