Festivalul Bucovina 2015

2015-12-01

bucovina2015

                                Festivalul Cultural ,,Bucovina”, ajuns la o nouă ediție

 

        Înainte de începutul lunii decembrie al fiecărui an, românul are datoria să-şi amintească de evenimentul Unirii Bucovinei cu patria-mamă, de la 28 noiembrie 1918, dar şi de cei care au luptat pentru acest ideal. A fost o reparaţie care de prea multă vreme se revendica, deoarece printr-o simplă tranzacţie făcută pe seama Moldovei, la 1775, Imperiul Otoman, aflat în curs de dezagregare, acceptase ruperea ţinutului în care se afla mormântul marelui Ştefan Voievod, pentru a-l vinde unei Austrii aflate în plină expansiune. Marele act, anume "unirea necondiţionată a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României", stă astăzi la baza organizării Festivalului Cultural ,,Bucovina”, ajuns la a IX-a ediție, de către Grupul de Inițiativă Basarabeană Cluj.

 

       Festivalul Bucovina înseamnă mai mult decât un festival, înseamnă istorie, identitate, demnitate, valori, lupta pentru redeșteptarea conștienței naționale. Cele două zile de festival înseamnă conștientizare și asumare, a declarat Arina Vrabie, președintele Grupului de Inițiativă Basarabeană Cluj.

 

Festivalul Bucovina, organizat în perioada 28-29 noiembrie 2015, are scopul de a aminti cauza și efectul unirii, trăit și asumat astăzi. După revenirea Basarabiei la patria-mamă, a fost rândul Bucovinei care săvârşea gestul firesc al alipirii de trupul ţării. Aşadar, se cuvine să ne amintim de actul unirii de la 28 noiembrie 1918, pentru ca urmele românești să nu fie șterse.

 

 

 

 

 

Inapoi

Add a comment

*
*
Care este suma lui 5 si 9?*