Festivalul ”Basarabia 2015” – cinci zile în spirit românesc de peste Prut

2015-05-20

miss

Ajuns la cea de-a XII-a ediție, Festivalul Cultural ”Basarabia” organizat de Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Federația SHARE, Uniunea Studenților din România, Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, Omnipass, Gabriela Popescu, Make-up & Bridal Accessoriesa celebrat în perioada 25-29 martie,97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Obiectivul primordial al organizatorilor a fost crearea unui program cât mai divers care să întrunească activități cu specific cultural, politic și sportiv. În programul festivalului au fost incluse:proiecție de film documentar ”Sarma(na) de pe Prut” de Leonida Vatamanu,workshop-uri și un training de Negocieri Europene, ”Miss Basarabia”, simularea proceselor de negociere a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, campionatul GIB la fotbal șio horă a unirii.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente a fost concursul de frumusețe ”Miss Basarabia” ajuns, în acest an, la cea de a IV-a ediție. Stilul tradițional în care a fost organizat concursul i-a adus un plus de culoare, care împreună cu rafinamentul, eleganța și ambiția celor șase concurente au creat un adevărat spectacol.

Evenimentul a avut un număr impunător de parteneri și sponsori: machiajul și coafurile au fost asigurate concurentelor de Salonul ”Catwalk” by Ramona Mândru, extraordinarele rochii de seară au fost oferite de Salonul ”Ma Cherie”, costumele de baie au fost asigurate de ”Pierra Lingerie”. Toate participantele au primit premii de la Fiesta Cubana, De Mira, Eyes Optic, Esthetic Lux Center, Resort Wonderland Cluj, Body Time, Oriflame, Capriccio& Coratim Events, Papionette, Melkior, Captain Bean, Candle Eye, Sonrisa Dance Center, Raluca Anton, Midibus & Galtrans, Centrul Wellness M’ADAM, Da Camel Club și Daisler Print House.Invitatul special al serii a fost interpretul basarabean Carla`s Dreams.

Cele șase participante au trecut prin șase probe care le-au testat originalitatea, inteligența, unicitatea și, desigur, frumusețea. Pe lângă misiunea de a o desemna pe basarabeanca care întrunește toate calitățile și valorile enumerate anterior, membrii juriului s-au distrat și s-au bucurat de un veritabil show.

Gabriela Popescu (Make-up & Bridal Accessories), fiind și unul dintre partenerii concursului, este prezentă la eveniment deja câțiva ani la rând: La ”Miss Basarabia” am găsit, de fiecare dată, cele mai frumoase moldovence tl_files/gib/2015/gabriela popescu.JPG(și cele de pe scenă, dar foarte multe și în sală. Mă tot întreb ”De ce nu aveți curaj să participați și voi, măi, fetelor?”. Fiind membri ai juriului, ne-am distrat alături de fete, le-am pus câteva întrebări de cultură generală și am văzut frumusețea lor, dar și am admirat cum și-au pregătit momentele artistice. Acum vreo 12-13 ani am participat și eu la un Miss și l-am câștigat. Am fost naturală, am zâmbit, am cântat și am câștigat. Nu-i deloc greu! Trebuie sa fii naturală, sa îți placă să intri în astfel de competiții și să le iei ca pe niște experiențe de viață.”  (Sursa: http://gabrielapopescu.blogspot.ro)

”Am apreciat evenimentul, în primul rând, pentru perseverență. Știu că deja se organizeazăalpatrulea an. Îmi place că Grupul de Inițiativă Basarabeană pastrează tradiția și a reușit să facă din ”Miss Basarabia” un eveniment remarcabil. Am remarcat și am apreciat participantele – fete frumoase, inteligente, care s-au prezentat frumos și au fost  pline de spontaneitate. tl_files/gib/2015/adina brata.JPGÎn calitatea mea de reprezentant al firmei Piera Lingerie, producător de lenjerie intimă și costume de baie pentru femei, în acest concurs am oferit costumele de baie pentru deja obișnuita probă a costumelor de baie. Le mulțumim organizatorilor pentru ocazia oferită și sperăm să colaboram și pe viitor.” – a declarat Adina Brata, reprezentant Piera Linjerie.

Cu o săptămână înaintea evenimentului, concurentele au participat la o ședință foto, desfășurată în parteneriat cu salonul ”Catwalk by Ramona Mîndru” la centrul ”Wonderland Cluj”. Acolo au fost realizate minunatele poze pentru ”Miss Popularitate”.

tl_files/gib/2015/fetele toate.JPG

În cadrul concursului au mai fost alese”Miss Zâmbet, ”Miss Gib”, ”Miss Eleganță”, ”Miss Catwalk”, ”Vice-Miss Basarabia II” – a fost desemnată Vlada Grecu, iar ”Vice-Miss Basarabia I” – a fost desemnată Tatiana Nirca.

Marele titlu de ”Miss Basarabia 2015” a fost acordat tinerei Isidora Ulinici, studentă la Facultatea de Studii Europene, Universitatea ”Babeș-Bolyai”. Basarabeana ne-a dezvăluit detalii despre cum s-a simțit ea în acest concurs și cum i-a reușit să câștige marele premiu.

Cum au fost munca și trăirile din spatele concursului (preselecția și repetițiile)?

- Emoțiile pe care le-am avut în acest concurs au fost cele mai plăcute, care merită efortul maxim depus la repetiții, așteptarea și suspansul din urma preselecției.  E dificil să descriu senzațiile pe care le aveam când știam că eu urmez să ies în scenă și să-mi văd prietenii în sală mai emoționați ca mine trăind cu trup și suflet momentele de încordare, momentele decisive. tl_files/gib/2015/miss basarabia.JPGAsemenea momente au o încărcătură sufletească deosebită, îți întipăresc în memorie amintiri unice!

Care a fost pentru tine cea mai dificilă probă din competiție?

-Cred că a fost chiar prima probă, dansul de deschidere care nu prea mi se potrivește ca stil, dar la care am muncit cel mai mult. Restul probelor au fost ''o plăcere”.

Care dintre calitățile tale, crezi, că te-au ajutat, în special, să câștigi acest concurs?

-Înainte de a numi calități, aș vrea să menționez că m-au ajutat, în primul rând, prietenii să câștig acest concurs. Susținerea lor a fost deosebit de importantă pentru mine. La loialitatea lor, am adăugat optimismul, jovialitatea, bunăvoința, carisma, răbdarea și munca mea. Mă bucur că, în final, mi-a ieșit!

            Acest eveniment nu ar fi avut un asemenea succes și nu ar fi devenit un veritabil spectacol fără aportul considerabil al echipei de organizare, membri ai Grupului de Inițiativă Basarabeană care au desfășuratactivități de fundraising, promovare, repetiții cu participantele etc.

            Octavian Caldalari este unul dintre organizatorii evenimentului. Iată ce ne-a împărtășit el despre munca din spatele concursului:tl_files/gib/2015/tavy.JPG

”Nu aș putea să-mi asum organizarea acestui eveniment pe deplin, pentru că a fost o muncă grea din partea întregii echipe. Radu Țuțuianu, Arina Vrabie, Iulian Istrate și eu am avut multe nopți nedormite, am avut zile încărcate cu zeci de apeluri pe zi, fără să exagerez. Dar ceea ce mă bucură este că publicul s-a simțit bine, participantele au fost extraordinare, iar susținerea din partea spnsorilor a fost pe măsură. Mulțumesc tuturor. Din spate se vede altfel. Asta o spun sigur, pentru că atunci când cunoști toate detaliile și vezi rezultatul, realizezi cât de importantă este munca în echipă și suținerea. A fost o deosebită plăcere să mă implic în organizarea acestui eveniment. Ca o concluzie pot spune că am avut multe de învățat din experiența organizării concursului ”Miss Basarabia” 2015.

            Doina Stînă, membru al Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj, a adus și ea o contribuție importantă în organizarea evenimentului:tl_files/gib/2015/stina.JPG

”Eu am avut ca sarcină alegerea salonului, care nu a fost întâmplătoare. Am optat pentru colaborarea cu cei mai buni stililiști în domeniu, pentru că ne dorim performanță în ceea ce realizăm. Salonul ,,Catwalk by Ramona Mîndru”, dincolo de imaginea unui salon al profesioniștilor, reprezintă stil, atitudine, cultură, artă, experiență și asta spune și valorează mult. Onorați am fost să colaborăm împreună și rezultatul a fost vizibil și îmbucurător. Coafurile executate impecabil, make-up-ul perfect au fost ingredientele care au pus toate reflectoarele asupra concurentelor. Salonul ,,Catwalk by Ramona Mîndru” este inegalabil numărul unu în ceea ce privește bunul-gust, rafinament și frumusețe, alături de el,  ediția a IV-a MISS Basarabia nu putea să fie decât una specială.A fost frumos. Toată nebunia de până în seara concursului a generat multe emoții, instantanee, reticiențe, dar într-un final ne-am bucurat de reușita concursului și de-abia așteptăm  să organizăm și ediția a V-a, oricum fără oamenii superbi din spatele evenimentului nu ar fi fost realizabilă nici a zecea parte. Pentru că GIB înseamnă împreună, integri în visele și aspirațiile noastre.”

Cristina Leahu, voluntar la GIB Cluj, a creat coregrafia pentru unul dintre dansurile din cadrul concursului. Iată cum a fost din perspectiva ei, munca din culise:tl_files/gib/2015/leahu.JPG

”Nu sunt un antrenor cu o bogată experiență în spate, dar am avut susținerea și încrederea participantelor, care au încercat din răsputeri, pentru prima dată,  să danseze o coregrafie complicată de jazz-funk. Am dansat împreună câte 4-5 ore pe zi timp de două săptămâni. Am apelat la tot felul de tehnici utile ca să ne iasă mai bine. Diminețile ne trezeam cu febră musculară, vânătăi pe picioare și supra-oboseală. Au fost două minute de dans la care participantele au dat tot ce-i mai bun. Sunt mândră de ceea ce am realizat împreună!”

            Festivalul ”Basarabia” a uimit în acest an prin autenticitate, prin îmbinarea dintre  tradițional și modern, prin diversitatea activităților organizate și prin spiritul românesc care a perpetuat de-a lungul tuturor evenimentelor.

Surse foto: https://www.facebook.com/sinsocialclub?fref=ts

https://www.facebook.com/actionfoto.ro

 

Un articol de: Cristina Clima, studentă basarabeană la Clujtl_files/gib/2015/clima.JPG

Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 3 si 4.*